zaterdag 7 juni 2008

Laws in the US

Deze week in het nieuws: een 78-jarige man is in Connecticut overreden door een dronken idioot die aan de verkeerde kant van de weg reed. Gebeurt helaas vaak in Amerika (dronken idioten die autorijden). Wat echter vreemd is aan deze zaak, is dat direct na het ongeluk verschillende auto’s voorbijrijden zonder te stoppen, en voetgangers negerend doorlopen alsof er niets is gebeurd. Zie hier het nieuwsitem.

Dit verhaal verbaasde mij ook sterk, aangezien veel Amerikanen enorm vriendelijk en behulpzaam zijn. De discussie die ik deze week op de radio hoorde verklaarde echter meer: er zijn in het verleden veel behulpzame mensen aangeklaagd, omdat hun hulp niet succesvol was. Een voorbeeld is iemand die zonder EHBO cursus een op sterven liggende man probeerde te reanimeren, zonder succes. Uiteindelijk moest de behulpzame man een schadevergoeding betalen omdat hij het reanimeren aan ambulancepersoneel over had moeten laten.

Dit leidde er toe dat mensen bang waren om de kleinste dingen te doen na een ongeluk. Toen dacht de overheid: laten we hier een wet voor maken, die behulpzame mensen beschermt zolang ze weten wat ze doen. Het resultaat: de good samaritan law beschermt personen die op de plaats van het ongeluk eerste hulp verlenen voordat de medische professional aanwezig is; deze medische hulp mag verleend worden mits de hulpverlener training heeft gehad in wat hij doet. Daarnaast is er de duty to rescue law: wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt of indien je een speciale band hebt met de persoon die hulp nodig heeft, ben je in veel gevallen verplicht om de hulp te verlenen. Om het allemaal nog simpeler te maken, verschillen deze wetten per staat.

Uiteindelijk moet je je dus verschillende dingen afvragen wanneer iemand hulp nodig heeft. Heb ik het ongeluk veroorzaakt, of heb ik een speciale band met deze persoon? Zoja, dan moet je helpen. Zo nee: wil ik nog helpen? Zoja: zorg ervoor dat je rationeel, te goeder trouw, en in overeenstemming met je niveau van opleiding handelt. Bel eerst 911, anders kun je een boete krijgen. Begin je hulp te verlenen, dan is het verboden om de scene te verlaten totdat iemand arriveert met minstens dezelfde medische kennis, die bereid of verplicht is om hulp te bieden. Vraag geen financiële hulp voor de verrichtingen. Tenzij je in een staat bent die uitzonderingen op deze wetten kent!

Verder is het ongewoon heet hier - meer dan 40 graden celcius, en dankzij de hoge luchtvochtigheid blijft de hitte ´s avonds en ´s nachts gewoon hangen. Ook heb ik vandaag Nederland - Italië gezien in de Ierse pub in Philly. De Italiaanse gemeenschap is hier iets groter dan ik had verwacht: Zo´n 20 Italianen bekeken de wedstrijd, en ´wij´ waren maar met z´n drieën. Gelukkig was de sfeer goed. En gelukkig won Oranje!