woensdag 12 maart 2008

Politics as usual

Veel mensen vragen mij hoe groot de hype omtrent de Amerikaanse verkiezingen hier is, aangezien ik daar nog niet over heb geblogd. Eerlijk gezegd denk ik dat deze hype in Nederland groter is dan hier: wanneer ik een Nederlandse nieuwssite open, staat er bijna altijd wel een nieuwtje over Clinton, Obama of McCain, ook al hoor je er hier niemand over. Wat dat betreft had ik jullie tot nu toe weinig nieuws te melden dat in NL nog niet bekend was.

Echter, afgelopen dinsdag bracht Hillary Clinton een bezoekje aan Philadelphia vanwege de voorverkiezingen in Pennsylvania in april. Dinsdagavond gaf ze een 'open speech' op Temple University in Noord Philadelphia! Daar hoefde ik geen twee keer over na te denken.

Clinton´s speech werd voorafgegaan aan korte speeches van de burgemeester van Philadelphia en de gouverneur van Pennsylvania. Wat enorm opviel aan deze personen vergeleken met politici in Nederland, is dat politici hier een goede babbel hebben, altijd met nieuwe one-liners komen en vol enthousiastme hun boodschap verkopen, waar we in Nederland voornamelijk saaie maar diepgaande debatten zien tussen politici. Het vele applaudiserende publiek helpt hier ook bij – na vrijwel iedere zin klinkt een luid applaus waarmee het publiek aangeeft dat ze het met de spreker eens zijn! Een voorbeeld van de major van Philly: “We are going to write history here – if we can put a man on the moon, we sure as hell can put a woman in the White House!”

Clinton zelf gaf een goede speech van ruim een uur, waarin ze haar punten over gezondheidszorg, Irak, olieprijzen, criminaliteit en de puinhoop van Bush duidelijk maakte. “In 1992, it took a Clinton to clean up a Bushes’ mess. In 2008, it will take another Clinton to clean up another Bushes’ mess!” De strijd tussen Clinton en Obama is erg lastig, aangezien ze erg dicht bij elkaar staan qua standpunten. Clinton komt daarom met “The White House is such a mess, this country needs someone with experience to clean it up” terwijl Obama's standpunt in de richting gaat van “we need change in this country. Someone fresh, with little bureaucratic political experience to bring this change; we don't want to go back to the 90s!”. Dit is eigenlijk de enige manier waarop ze elkaar kunnen aanvallen.

Wat mij ook erg opvalt is de duidelijke mening van de media op de politiek. Zo kwam ik een paar weken geleden, terwijl Clinton de ene na de andere staat verloor, de volgende foto tegen:


Je ziet zo dat het een eenvoudige fotoshop is van normale gezichtsuitdrukkingen van haar. Echter, wanneer de kop luidt ‘Clinton desperate for a win’ en je ziet de dalende lijn achter de foto, wordt de manipulatie duidelijk: niemand wil een president die zo snel desperate wordt! Over Obama kwam ik het volgende tegen op internet, waar iemand twee foto's van hem vergeleek (links het origineel, rechts de foto die in een tijdschrift was gepubliceerd):


Hier wordt geprobeerd hem ‘zwarter’ te laten lijken. Een voorpagina van een roddelblad kopte met ‘Full story: Obama and his many terrorist-friends!’. Conservatieven genieten ondertussen van deze strijd: ‘zolang ze elkaar afslachten, hoeft McCain dat niet meer te doen’. Aangezien meer mensen roddelbladen en -programma's volgen dan politieke debatten, is de invloed van de media van groot belang... Het was hoe dan ook een unieke ervaring om daar te staan!

Klik hier voor de foto’s!