zondag 25 mei 2008

Benzineprijzen stijgen de lucht in

 

De gemiddelde Nederlander die bovenstaande foto ziet (klik op de foto voor een grote formaat), denkt waarschijnlijk: ‘Wat!?!? Betalen ze nog steeds zo weinig voor benzine in Amerika?’

Afgelopen week is de benzineprijs tot $ 4 per gallon gestegen. Even omrekenen: dat is $ 1,06 (of € 0,68) per liter. Toch is de benzineprijs één van de speerpunten waar Obama & Hillary het continu over hebben – het verlagen van de prijs en het verminderen van het verbruik. Vanwaar die ophef in Amerika over hoge benzineprijzen?

Ten eerste is de benzineprijs in één jaar zo´n $ 1,50 per gallon (60%) duurder geworden, en rond 2002 betaalde men slechts iets meer dan één dollar per gallon!! Amerikanen waren gewend aan bijna gratis benzine, maar inmiddels is het een behoorlijke maandelijkse kostenpost.

Ten tweede zijn veel Amerikaanse auto´s enorme benzineslurpers. De gemiddelde middenklasser (wordt hier overigens ´compact car´ genoemd) heeft al snel een 2x zo grote motor als de Japanse / Duitse concurrent, om maar niet te beginnen over SUV´s en pickup trucks... Mijn Honda Accord is met een 2.3 liter motor de lichtste versie die je hier kunt krijgen; er is ook een 3.0l V6 op de markt. Echter, in NL kun je dit model alleen met een 1.6 of 2.0 liter motor krijgen! Vraag me niet waarom Amerikanen zo hameren op PK´s - snel optrekken is hier zeldzaam.

Ten derde is de Amerikaan enorm afhankelijk van zijn auto. Tussen grote steden rijden wel treinen, maar die zijn verschrikkelijk duur (een enkeltje Philadelphia – NYC is ca. $ 43, voor 90 minuten / 150 km). Eenmaal in de stad, dan kom je met de metro wel overal. Helaas ontbreekt het OV buiten het centrum. Fietsen is hier een vrije tijdsbesteding, niet praktisch vervoer! Daarvoor zijn de afstanden veel te groot. Dit kun je de overheid of de mensen nauwelijks kwalijk nemen, het land is nou eenmaal gebouwd op ruimte, vrijstaande huizen, gigantische metropolen met veel buitenwijken, en om daar allemaal bussen in te zetten zou minder efficient zijn dan iedereen een auto laten kopen en de kosten hiervan laag te houden.

De vierde reden: Amerikanen leggen enorme afstanden af. Anderhalf uur naar je werk rijden en een paar keer per maand naar je ouders die op 5 uur rijden wonen, is geen uitzondering. Hoeveel mensen ken jij, die in Amsterdam wonen, in Groningen werken, en 2x per maand naar familie in Parijs gaan?

Dus je kunt begrijpen dat de Amerikaan met enige frustratie zijn benzinetank staat te vullen tegenwoordig. Op TV hoor je tips over zuinig rijden (die we in NL zo’n 10 jaar geleden hoorden) en er zijn websites geopend die brandstofprijzen vergelijken. Toch tank ik nog steeds met een glimlach, door even te denken aan de ca. $ 9,50 per gallon die in NL wordt betaald (sorry) !!