zaterdag 3 mei 2008

Skyline

Amerikaanse steden staan bekend om hun – vaak indrukwekkende – skyline. New York heeft de meest bekende skyline: wolkenkrabbers in Downtown en Midtown Manhattan, met een gigantisch park aan de ene kant en water aan de andere kant. Grote steden als Chicago, San Francisco, San Diego, Atlanta, Las Vegas, Los Angeles, Dallas en Seattle hebben allen hun eigen unieke skyline; wanneer een film of serie in een bepaalde stad afspeelt, begint het bijna altijd met een shot van de skyline.

Philadelphia´s skyline begon in 1901 toen de bouw van de City Hall was afgerond, met een beeld van William Penn (the grondlegger van Pennsylvania) aan top. Met de bouw van de Philadelphia City Hall kwam een gentlement´s agreement tot stand: geen gebouw in Philadelphia mocht hoger worden dan de voeten van Penn's standbeeld, op 150 meter hoogte.

City Hall was tot 1909 het hoogste gebouw van de VS, en de gentlemen´s agreement werd ruim 70 jaar lang in stand gehouden. Echter, in de jaren 80 vond men deze gentlement’s agreement wat te ouderwets; er kwam meer vraag naar kantoorruimte in het centrum, en de economie van Philly moest concurreren met andere grote steden. Daarom werden Liberty 1 en 2 gebouwd: twee hoge torens, gebaseerd op de Empire State Building in NY, met een hoogte van 290 en 260 meter. Er zijn mensen die geloven dat het verbreken van de gentlemen´s agreement een vloek is uitgebracht op Philadelphia's sport teams: zowel de Flyers (ijshockey), Eagles (American Football), Phillies (honkbal) en 76'ers (basketball) hadden een paar succesvolle jaren achter de rug, maar de sportprestaties in Philly gingen hard achteruit na de bouw van Liberty 1.

Enkele jaren later volgde het Mellon Bank Center (240m) met eveneens een piramide-achtige top. Tot vorig jaar bleven deze drie gebouwen de skyline van Philadelphia bepalen, totdat dit jaar het Comcast building (300m) werd afgerond die nog een stuk hoger is dan de Liberty´s.

In Nederland wordt bij ieder bouwplan voor een wolkenkrabber een paar duizend klachten ingediend, aangezien deze het uitzicht zou bederven. In Amerika wordt de bouw van iedere wolkenkrabber sterk aangemoedigd, omdat het een toevoeging is aan de skyline, de economie in de regio en de populariteit van de stad. Dagelijks rijd ik recht op de skyline van Philly af, en het blijft een indrukwekkend gezicht om te zien!

Enkele foto's van Philly's skyline (nee, ik heb ze niet allemaal zelf gemaakt)

De skyline in 1901:



William Penn's statue:





City Hall:



Van links naar rechts: Liberty 2, Liberty 1, Mellon Bank Center, City Hall



Liberty 1, met Liberty 2 erachter:



Philly's huidige skyline met het Comcast gebouw: