zondag 11 mei 2008

The curse of Billy Penn

Vorige week schreef ik al over de curse van Billy Penn: Tijdens de bouw van de City Hall in 1901, werd middels een Gentlemen’s Agreement afgesproken dat geen enkel gebouw in Philadelphia hoger mocht worden dan de schoenen van William Penn’s standbeeld op de City Hall. In 1983 eindigde een reeks succesvolle jaren voor Philly’s sportteams, terwijl in 1985 de bouw van Liberty 1 begon (het eerste gebouw in Philly dat hoger werd dat City Hall). Volgens velen heeft het breken van de gentlemen´s agreement een vloek uitgeroepen over de stad. Een collega gaf aan dat het verhaal veel dieper zit, en het is een mooi voorbeeld van Amerikaans overdrijven; daarom moet ik er even iets dieper op in gaan!! (bovendien zit er een erg leuke twist in het verhaal!)

Laten we beginnen met de statistieken (ja, ook daar houden Amerikanen van – zeker als het om sport gaat): tot 1983 hadden de teams van ‘de 4 sporten’ (honkbal, ijshockey, American football, en basketbal) in Philadelphia een ongekend succes. In 1980 zaten de vier sportteams tegelijk in finales. De Phillies wonnen titels in 80 en ‘83, de Flyers wonnen de Stanley Cup in ‘75 en ’76, De Eagles kwamen in de Superbowl, en de 76’ers wonnen de NBA in 1983.

In 1984 werd het bouwplan voor Liberty 1 goedgekeurd, in 1985 begon de bouw en in 1987 was de eerste wolkenkrabber die boven William Penn uitsteeg een feit. En sindsdien heeft geen enkel sportteam uit Philly een titel gewonnen! Dat is de langste titelloze reeks die een grote stad met vier sportteams ooit heeft ervaren. In 1993 begonnen genoeg mensen te geloven in de vloek: Toen de Phillies in de World Series kwamen, werd een Phillies baseballpet op het hoofd van William Penn’s standbeeld gezet! Helaas zonder succes. In 1997 werd deze truck herhaald – toen de Flyers in de Stanley Cup speelden, werd William Penn aangekleed met een Flyers Jersey (hockeyshirt). Wederom zonder succes... (William Penn’s originele standbeeld is overigens nog steeds het grootste standbeeld ter wereld dat op een gebouw staat, dus je zou zeggen: wat heeft hij te klagen?)

Medio 2007 werd de bouw van een nog hoger gebouw in Philly afgerond: het Comcast center. De directeur van de bouwcorporatie maakte een leuk gebaar: om Philadelphia van de vloek af te helpen, heeft hij een (miniatuur) standbeeld van William Penn boven op dit gebouw laten zetten zodat hij weer veilig over de stad uit kan kijken! Zie het resultaat: de Flyers zitten in de Playoffs bij de laatste vier, en de Phillies staan op de eerste plaats. Zou de vloek eindelijk verbroken zijn?

het originele standbeeld, overtroefd door Liberty 1:

Het nieuwe standbeeld van William Penn wordt geïnstalleerd: