dinsdag 7 oktober 2008

American Football

De maanden september en oktober zijn voor veel Amerikanen de leukste maanden van het jaar: het baseball seizoen nadert de ontknoping (en wordt daarmee na 162 wedstrijden eindelijk spannend), en American Football en ijshockey beginnen. In een stad als Philadelphia (die bekend staat om zijn fanatieke supporters) kun je er niet omheen: de ene dag loopt iedereen in rood/witte shirts rond (Phillies), de andere dag in zwart/oranje (Flyers) en als de Eagles spelen (het American Football team) is de stad volledig groen.

Afgelopen zondag kreeg ik de mogelijkheid om een Eagles wedstrijd te bezoeken.. Inmiddels helemaal meegesleurd met alle sporten hier, hoef je me dat geen twee keer te vragen!

De fun begint al een paar uur voor de wedstrijd, bij het Tailgating: fans parkeren hun SUV´s op een gigantische parkeerplaats, de achterklep gaat open, barbeque en koelbox wordt uit de auto gehaald en er wordt een paar uur over sport gepraat. Hier komen overigens ook veel fans zonder kaartje, die de wedstrijd op de radio beluisteren!

Als je het stadion eenmaal binnenloopt word je volledig overdonderd - er zitten 70.000 man in het stadion (en alsnog worden kaartjes vanaf $ 300 verhandeld...) De game begint met het Amerikaanse volkslied, waarna alle spelers (aangemoedigd door cheerleaders & veel vuurwerk) het veld op rennen. We zaten tussen allemaal die-hard fans met seizoenskaarten, die tijdens de wedstrijd naar de radio luisterden voor extra commentaar, en tijdens de pauze´s goed waren in het opjaaien van het publiek!

Een paar weken geleden heb ik een minder populaire sport bezocht, maar wel geinig om te zien (mede dankzij het tailgating): Polo! Een paardenliefhebster nodigde me uit, en hoewel ik in de eerste instantie geen hoge verwachtingen had, kunnen ze ook hier in Amerika wat van maken... Zie vooral op de laatste foto hoe de paarden hier vervoerd worden :)