donderdag 6 november 2008

Presidential Elections

Veel mensen hebben mij gevraagd, hoe ik de verkiezingen ervaar als 'buitenstaander die er midden in staat'. Mijn korte samenvatting: een grote poppenkast, die meer lijkt op een populariteitswedstrijd dan op discussies over hoe het land geregeerd moet worden. Desalniettemin was het een unieke ervaring om de gigantische media-aandacht te zien, discussies tussen conservatieven en democraten te volgen en de vele acties in de stad mee te maken (zoals dit optreden van Bruce Springsteen, of Hillary's speech eerder dit jaar).

De media heeft echter de meeste indruk op mij gemaakt. De grootste stations hebben een enorme invloed: kijk voor de gein eens op (het conservatieve) foxnews.com, en vergelijk de headlines met die van de democratische tegenhanger msnbc news. Ze noemen het beide 'Breaking News', maar het is de vraag is hoeverre dat waar is. Fox News (de grootste TV zender in de VS) probeert mensen continu bank te maken voor terroristen, criminelen, socialisten, illegalen en een overheids-gereguleerd ziekenfonds zoals in het extreem liberale Europa. Bovendien: Barack HUSSEIN Obama is erg jong en onervaren, heeft vrienden die terroristen zijn, is als moslim opgevoed, heeft een hekel aan Amerika en wil al jullie hard verdiende geld aan luie, arme mensen geven die er waarschijnlijk nieuwe TV's van kopen om nog luier te worden. Zie hier een voorbeeld van deze propaganda, op Foxnews.com daags na zijn overwinning:


Volgens MSNBS echter, willen de republikeinen oorlog voeren in zoveel mogelijk landen, alle rijke mensen ontzien van belasting, en overal nietsontziend naar olie te zoeken om de economie draaiende te houden. Oftewel: een stem op de bejaarde McCain lost helemaal niets op.

Helaas hebben de kijkers dit zelf nauwelijks in de gaten; alle meningen van presentatoren en reporters wordt voor lief genomen. De zenders zelf ontkennen alle 'beschuldigingen', al levert een korte zoektocht op YouTube (naar "Obama Fox" bijvoorbeeld) genoeg bewijs op. Obama heeft aangegeven, dat als hij alleen naar Fox News zou kijken, hij niet eens op zichzelf zou stemmen! Hoe dan ook, er mag nu (door Democraten althans) gefeest worden: