zondag 24 februari 2008

The Philadelphia Flyers

Afgelopen donderdag ben ik naar een wedstrijd van de Philadelphia Flyers gegaan, het ijshockey team van Philadelphia. Echter, voor ik hier verslag van doe, wil ik graag het coolste Amerikaanse woord dat ik tot nu toe heb geleerd met jullie delen: Fatfingering. Dit is een werkwoord dat (ook zakelijk) wordt gebruikt wanneer iemand een typfout maakt! “Yes, there is an error in that document; someone fatfingered it!” Ik weet waar je nu aan denkt… Ja, er lopen in dit land genoeg mensen rond die zo dik zijn dat dit ze vaak overkomt! Het woord kan uitgebreid worden naar Fatfinger dialing (als je de verkeerde persoon belt: "sorry, I fatfinger dialed you!") en Fatfinger text-messaging voor typfouten in een SMS.

Terug naar de dagelijkse zaken. Afgelopen donderdag speelden de Philadelphia Flyers tegen de Sharks uit San Jose. Een collega van mij heeft seizoenskaarten voor de Philadelphia Flyers en bood aan mij mee te nemen, om voor een echte “American Experience” te zorgen. Deze experience begint al wanneer je het stadion in loopt: je wordt overal entertained! Veel live muziek, TV’s, eten (uiteraard) en opgewonden fans. Om 7:00pm liepen wij naar onze stoelen, die bovenaan het stadion waren en een geweldig utzicht gaven! Daar zijn natuurlijk wat mooie foto’s van gemaakt. Tot nu toe weinig verschil met een Nederlandse voetbalwedstrijd... Tot, na een minuut of 5, iets gebeurde waar ijshockey bekend om staat: vanuit het niets ontstaat een gevecht tussen twee spelers. Meestal is er een kleine aanleiding, een valse tackel of iets dergelijks. Twee scheidsrechters gaan er omheen staan om te voorkomen dat er niet meer spelers bij het gevecht betrokken raken, maar ze laten de twee vechters gewoon hun gang gaan! Dit duurt meestal een paar minuten. Het publiek (20.000 man) staat direct op om de vechters aan te moedigen. Vechten is overigens niet toegestaan; de spelers krijgen een straf, maar deze is laag vergeleken met Europese en Olympische regels waar vechters er direct uit worden gestuurd. Het vechten is een vast onderdeel van ijshockey, en zonder deze gevechten zou de sport waarschijnlijk nooit zo populair zijn. Sterker nog: de meeste teams hebben één of meer spelers, die gespecialiseerd zijn in vechten (enforcers)!

Over het algemeen ligt de nadruk meer op fysieke kracht, dan op techniek. Het is natuurlijk mogelijk om de puk af te pakken van je tegenstander, maar het is toch veel makkelijker om je tegenstander met je volle gewicht tegen de muur aan te beuken (bodycheck) zodat jij er met de puk vandoor kan? Dat is iets dat opvalt bij de meeste grote Amerikaanse sporten: american football, basketbal, honkbal, boksen, golf, ijshockey: ze zijn allemaal gebaseerd op korte (kracht)momenten, vergeleken met (bijvoorbeeld) voetbal waar de nadruk meer op techniek en uithoudingsvermogen ligt. Bij deze sporten wordt de hele wedstrijd door gewisseld, terwijl dat bij voetbal maximaal drie keer per wedstrijd mag gebeuren. Ook zitten deze wedstrijden vol met time-outs, naast twee / drie lange pauzes.

In de tweede en derde periode konden we plaatsen vlakbij het ‘veld’ krijgen, wat ook unieke beelden gaf! Nog een leuk wetenwaardigheidje: een collega van mij vond een ijshockey wedstrijd zo romantisch dat hij zijn vrouw naar een wedstrijd meenam... op Valentijnsdag!

Helaas doen de Flyers het niet echt goed, ze verloren de wedstrijd met 3-1. Hoewel het seizoen erg goed begon hebben ze inmiddels tien wedstrijden op rij verloren. De National Hockey League (NHL) is vrij complex; de VS is opgedeeld in zes divisies, er zitten vijf teams in een divisie die acht wedstrijden tegen elkaar spelen. Na deze 32 wedstrijden volgen er 50 buiten de divisie. Dit gebeurt tussen Oktober en Juni – oftewel zo’n 10 wedstrijden per maand. Een wedstrijd bestaat uit drie periodes van 20 minuten, maar door pauzes en de vele commercial breaks ben je gerust 2 ½ uur in het stadion! Check ook het volgende filmpje – het bevat een paar bodychecks, een stukje hockey, aanmoedigende fans, en hét geweldige deuntje dat hier wordt afgespeeld bij dit soort sporten (je herkent het wel)!!!



En klik hier voor de foto’s van de Flyers! (een diashow begint automatisch)