maandag 4 februari 2008

50 Verenigde Staten

De 50 Verenigde Staten zijn tezamen één land. Echter, soms lijkt het of het 50 kleine landjes zijn die toevallig dezelfde taal spreken en dezelfde president hebben; daarmee lijken alle overeenkomsten compleet.

De verschillen tussen de Staten zijn talrijk. Zo mag je in de meeste staten tijdens het autorijden bellen en sms’en; echter wanneer je dit doet terwijl je de staat New Jersey binnenrijdt, kun je een boete krijgen van $ 250. Wanneer je New Jersey vervolgens uitrijdt, moet je iedere keer $ 3 toll betalen. Wanneer binnen de VS naar een andere staat verhuist, moet je je rijbewijs verlengen en een nieuw kenteken aanvragen. Ook de meest serieuze wetten verschillen per staat: wapenbezit, belasting, en de doodstraf.

Alle 50 staten hebben een unieke bijnaam. Zo is Florida ´The Sunshine State´, California is `The Golden State´ aangezien er vroeger goud werd gevonden, en New York wordt 'The Empire State´ genoemd. Weinig mensen weten iets van de staat Delaware. Dat komt omdat het een hele kleine staat is: na Rhode Island is Delaware de kleinste staat van de VS. De grootste stad is Wilmington (ca. 100.000 inwoners) wat eigenlijk een buitenstadje van Philadelphia is. Delaware’s bijnaam is 'The First State' aangezien Delaware in 1787 de eerste van de destijds 13 staten was die de Amerikaanse grondwet ondertekende (wat in de toenmalige hoofdstad gebeurde: Philadelphia). De reden dat Delaware dit zo snel mogelijk wilde ondertekenen, was om onafhankelijk te worden van de toenmalige bezetters: Zweden, Engeland, en Nederland!

Hoe klein het ook is, voor veel banken is Delaware een erg belangrijke staat. Dankzij een zeer aantrekkelijk belastingstelsel hebben veel banken hun hoofdkantoor gevestigd in Wilmington, Delaware. Combineer dit met een saai nachtleven, en dit geeft soms een vreemd gevoel: Wilmington is een redelijk uitgesterkte stad met Een aardige skyline. Echter je loopt (of meestal: rijdt) ’s avonds tussen lege bankkantoren, waardoor het een grote spookstad wordt. Ook is het eerste bezoek aan Wilmington erg vreemd: honderden bankkantoren voor 100.000 inwoners.

Voor mij genoeg reden om van staat te wisselen. Per vorige week woon ik in ‘The Keystone State’: Pennsylvania, die deze bijnaam kreeg naar de centrale wigvormige steen in een boog. Pennsylvania kreeg deze naam aangezien het oorspronkelijk in het midden van de 13 "coloniën" lag. Ik ben maar meteen voor de grootste stad van deze staat gegaan: Philadelphia. Midden in deze stad heb ik een studio-appartement gevonden, tussen alle hoogbouw. In Delaware blijf ik werken. En ik blijf er shoppen: de Sales Tax (BTW) is er namelijk 0%!

Ondertussen is Joran ook hier het nieuws van de dag geworden, Peter R. De Vries komt straks op TV! En van mijn lemon heb ik definitief afscheid genomen, toen de transmissie uit elkaar viel...

Click here to check this weeks pictures!